Trivelseregler
Trivselregler
Fr.o.m. den 30 oktober 2009 ansvarar Brf Ekebo för skötseln av området, d.v.s. vi alla i området är ansvariga för hur det ser ut i området och dess utveckling. Vi vill att alla boende i föreningen ska känna att ”detta är vårt område” och känna ansvar för sin del i boendet.
Vårt mål är att området ska vara ett snyggt, enhetligt och attraktivt område att bo i och vi måste alla hjälpas åt för att nå det målet. Vi vill behålla den karaktär som är tänkt från början – ett småskaligt boende med radhuskänsla och egen tomt att tillgå. Detta innebär att vi alla har en skyldighet att sköta den del som varje medlem/hyresgäst besitter.
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla medlemmar och hyresgäster är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser idag strängt på störningar. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelser, kan bli uppsagd från lägenheten och för medlemmar gäller att besittningsskyddet är i detta fall är svagare i en bostadsrättsförening än i en vanlig hyresrätt. Styrelsen kan alltså tvinga en störande person att flytta.
Att regelmässigt störa grannar är ett brott mot föreningens stadgar. Observera att även om den som stör är andrahandshyresgäst eller en besökare i lägenheten är ansvaret ändå bostadsrättsinnehavarens.
Detta regleras i § 25 hyreslagen (12 kap jordabalken). I denna står:
”Hyresgästen/medlemmen är skyldig att när han använder lägenheten iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och skick inom fastigheten”. Detta gäller för samliga i hushållet men även för besökande till hyresgästen-/medlemmen eller av annan som finns i lägenheten.
Är det skillnader mellan de som hyr och de som köper?
De som hyr har samma rättigheter/skyldigheter som när området tidigare förvaltades av Väsbyhem. Föreningen måste följa hyreslagen precis som vilken hyresvärd som helst. Däremot är vi nya som hyresvärd jämfört med Väsbyhem som haft många år på sig att utveckla sin verksamhet. Hyresgäster har mycket stor möjlighet att påverka sitt boende genom att vara aktiva och komma med förbättringsförslag. Allt för att föreningen ska utvecklas till ett startk och attraktivt område att bo i.
De som har en andel i föreningen, genom att förvärvat sin lägenhet, har rättighet till ännu större inflytande och kan påverka styrelsens arbete genom att t ex ha rösträtt vid årsmöten och kan t ex lämna in förslag/synpunkter på förbättringar till styrelsen.
Ett bostadsrättsområde har stora möjligheter att få bra service eftersom vi köper in tjänsterna från vinstdrivande företag som är intresserade av att ha oss kvar som kunder. Om vi inte är nöjda med den service de ger kan vi förhandla med andra företag och på så sätt förbättra vårt område.
Om du som boende känner att du kan/vill bidra med tjänster av olika slag får gärna höra av dig till styrelsen.
Kanske du som medlem kan tänka dig att ingå i styrelsen inför valet vid årsstämman för att ännu mer aktivt kunna påverka arbetet i föreningen?
Cyklar och barnvagnar
Parkera cyklar och barnvagnar på egna tomterna.
Moped och bilåkning
Inne i området är det förbjudet att köra moped. Bil är endast tillåten för av/på-lastning. Tvätt/reparation av moped/bil är förbjudet. Dagvattenbrunnar i området är inte anpassade för annat än regnvatten. Detta får istället ske på bensinstationer
Soprum och grovsopor
Vid infarten har föreningen byggt en risficka som under trädgårdsäsongen ska användas till trädgårdsavfall såsom ris, buskar, gräsklipp. Säckar med jord får inte slängas där om inte säcken är av specialt framtaget material för förmultning. Krukor och andra tillbehör ska slängas i hushållssopor alt plastförpackningar.
Stubbar, grus och sten ska återvinnas på Sörab ca 500m söder om föreningen. Detta får boende ombesörja själva.
Ska du ha fest?
Vi hoppas att ni får det trevligt! Men du bör tänka på att just en fest och hög musik är den absolut vanligaste orsaken till klagomål i en bostadsrättsförening.
Sätt gärna upp en lapp, knacka på hos grannar och berätta att du ska ha fest, så blir stämningen bättre.
Blir du störd?
Om dina grannar festar och stör sent på natten - knacka på och säg till. Tycker du att det finns skäl, till exempel att det är ständigt återkommande störningar, ska du inte tveka att kontakta styrelsen. För då dagbok med klockslag och datum och även typ av störning och lämna detta skriftligt till styrelsen. Detta blir till mycket god hjälp om föreningen måste föra ärendet vidare.
Om situationen är akut ring 112, annars ring vår störningsjour.
Så här går det till:
- Ring störningsjouren.
- Lämna i anmälan uppgifter såsom fullständigt namn, gatuadress, telefonnummer, anmälningsorsak och varifrån störningen kommer adress, ev. namn mm.
- Mellan 18:00 - 06:00 måndag - söndag ringer SOS Alarm till SOB jourhavande väktare
Väktaren kommer till platsen och avgör vilka åtgärder som behövs:
· Om väktaren inte hör eller ser någon störning lämnar de platsen utan åtgärd
· Om väktaren hör eller ser störningen tas en kontakt med den störande och ber dem ta hänsyn till grannarna
· Där den störande inte lyssnar eller störningen upprepas kontaktar väktaren polis
Förändringsanmälan (endast föreningsmedlemmar)
Vid renovering/ombyggnad både inomhus och utomhus där ni ska ändra
utseende/funktion väsentligt ska en daterad ritning lämnas till styrelsen
senast 1 månad innan tillsammans med denna förändringssansökan som finns till höger. Efter
godkännande från styrelsen gäller tillståndet i 6 månader.
Läs mer under rubriken Internt - kräver inloggning för medlemmar
Uthyrning i andra hand
Om man behöver hyra ut sin lägenhet i andra hand måste man komma in med en ansökan till styrelsen. Fyll i bifogade blankett här tillh höger och lämna den i brevlådan på Sadelgatan 100. Man får endast hyra ut sin lägenhet ett (1) år i taget, max 2 år total tid. Om längre period önskas får man göra en ny ansökan innan den första går ut.
Handläggningstiden för en ansökan är 1 månader. Tänk på att lämna in ansökan i tid!
Generella villkor som gäller för uthyrningen
Andrahandsuthyrning tillåts endast vid speciella behov så som tillfälligt arbete/studier på annan ort, provboende med sambo eller andra särskilda familjeförhållanden. En andrahandsuthyrning är av tillfällig karaktär och tillstånd beviljas bara för ett (1) år. Eventuell förlängning godkänns enbart vid studier. Uthyraren ansvarar för att hyresgästen informeras om bostadsrättsföreningens stadgar, ordningsföreskrifter rm.m.